Paleis Soestdijk

Platform voor innoverend Nederland

MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling heeft in opdracht van de Rijksgebouwendienst samen met Hylkema Erfgoed Advies en Ontwerp en MeyerBergman Erfgoed Programmering een voorstel voor de herbestemming van Paleis Soestdijk ontwikkeld.

De Rijksgebouwendienst heeft een competitie uitgeschreven om Paleis Soestdijk en omliggende gebouwen en terrein te verkopen. In een eerste fase is de combinatie MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling, MeyerBergman Erfgoed Programmering en Hylkema Erfgoed Advies en Ontwerp, als een van de vier, uit 120 partijen gevraagd om een plan binnen de gestelde kaders te bedenken. Na beoordeling zijn drie plannen, waaronder Made by Holland, positief beoordeeld en gevraagd een bod voor te bereiden. Op 8 juni 2017 heeft Minister Plasterk bekend gemaakt dat het landgoed Soestdijk wordt verkocht aan MeyerBergman Erfgoed Groep.

Made By Holland speelt in op een maatschappelijke behoefte die binnen Nederland leeft. Nederlandse bedrijven, wetenschappelijke instituten en kennisorganisaties onderscheiden zich internationaal met die competenties, op meerdere terreinen: van waterbeheersing tot offshore, van agricultuur en voeding tot mode en design, van duurzame energie tot gaming. Op Soestdijk presenteren ze zich aan elkaar en aan alle Nederlanders. Gerenommeerde partijen en starters komen er in contact met elkaar en met investeerders. Zo zetten we met Made By Holland de schijnwerpers op de innovatiekracht en de excellente prestaties van Nederlandse bedrijven en kennisorganisaties. Nieuwe initiatieven krijgen een plek en worden daarmee toegankelijk gemaakt voor een breed publiek, op zakelijke doelgroepen en ook op investeerders in jong talent en buitenlandse handelspartners.

Voor het plan Made By Holland zijn aanvullend een aantal (internationaal) gerenommeerde onderzoeks- en adviesbureaus aan ons verbonden: West8, Tinker imagineers, Tom Postma Design, Horwath HTL, Motivaction, Goudappel Coffeng en bouwkundig adviesbureaus Vitruvius en 4Building. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben ons inzicht gegeven in en geadviseerd over herstel en beheer van de groene onderdelen van het landgoed.

Segment

Park, Landgoed, Bos

Locatie

Baarn

Omvang

27.000m2 bestaand, 165 hectare

Status

31 Rijksmonumenten

Partners
Projectwebsite