Conscious Hotel
Westerpark

Een icoon van duurzaamheid

Aan het begin van de 21ste eeuw werd het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam gesaneerd en vergroend. De historische gebouwen zijn gerenoveerd en bieden nu plaats aan creatieve- culturele- en horecaondernemers. Onder de laatste gebouwen die een transformatie ondergaan bevinden zich het voormalige kantoor en de werkplaats van de Westergasfabriek, die een nieuwe functie krijgen als duurzaam hotel.

Het pand bevindt zich tussen de Westergasfabriek en het groene Westerpark. Het is gebouwd naar ontwerp van Isaac Gosschalk, vertegenwoordiger van de Hollandse neo-renaissance en architect van zowel de Wester- als Oostergasfabriek in Amsterdam. In het monumentale complex bevonden zich eerder kantoren, werkplaatsen en een woonhuis. Ook is het een tijdlang in gebruik geweest als Stadsdeelkantoor.

In opdracht van de Westergasfabriek is het voormalige kantoorgebouw aan de oostzijde van het terrein herontwikkeld tot een hotel met lobby, restaurant, 89 kamers en een reeks nieuwe, inpandige installaties.

Het hotel is een icoon van duurzaamheid, in lijn met de doelstellingen van de Westergasfabriek als geheel. Uitgangspunt is dat alleen materialen uit duurzame bronnen worden toegepast. Daarnaast wordt zowel ingezet op maatregelen die het energieverbruik zoveel mogelijk beperken als ook installaties die maximaal duurzaam zijn. In dat verband is gekozen voor een 100% elektrisch hotel gecombineerd met een WKO-installatie.

Segment

Hotel

Opdrachtgever
Locatie

Westergasfabriek, Amsterdam

Omvang

4.165 m2

Status

Rijksmonument

Opleverdatum

Maart 2018, opening 13 april 2018

Fotografie

Elsbeth Pilz, Arjen Veldt, Maarten Peek, Conscious Hotels

Conscious Hotel Westerpark foto 2

23 april 2018

Conscious Hotel Westerpark foto 1

23 april 2018

Conscious Hotel Westerpark foto 4

23 april 2018

Conscious Hotel Westerpark foto 10

23 april 2018

Conscious Hotel Westerpark foto 9

23 april 2018

Conscious Hotel Westerpark foto 7

23 april 2018

Conscious Hotel Westerpark foto 5

23 april 2018